Wednesday, June 30, 2010

wajah baru~

Bismillahirrahmanirrahim...
Kayfa halukum?

Alhamdulillah, blog ni tampil dgn wajah baru sempena nak melangkah ke alam baru. Moga bukan sahaja wajahnya baru, tapi pengisian dan perkongsian dlm blog ni juga bertambah baik dan manfaatnya dapat dikongsi bersama. Harap dapat komen jika terdapat kemusykilan atau kekurangan dlm blog ini.. Spread the word!! "La Ilaha illaLlah..Muhammad Rasulullah.."

Baarakallahu fiikum!
[Al-Islamu ya'lu wala yu'la 'alaih]

Wednesday, June 23, 2010

travelog R2J4 !

Bismillahirrahmanirrahim..~

Alhamdulillah 19 JUN yg lalu telah dilancarkan buku travelog R2J4 yang mana di dalamnya mengandungi kisah-kisah menarik yang penuh pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi bersama..
Untuk makluman, separuh daripada hasil penjualan buku akan disalurkan ke DANA PALESTIN dan separuh lagi akan disalurkan ke DANA HIDAYAH

~sedikit sinopsis~

Ini bukan buku masakan, tidak juga kisah cinta terlarang antara
Adam dan Hawa tapi sebuah cerita yang jauh lebih indah.

45 orang remaja belasan tahun menjejakkan kaki ke tanah
Jawa dengan satu harapan yang sama,untuk belajar dari sebuah
kehidupan. Kata orang, jauh perjalanan luas pengetahuan. Betul
rupanya! Kalaulah kita sedia membuka mata hati, kita bakal
melihat sesuatu yang sangat bermakna di sebalik seribu satu
aturan Ilahi.

"Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau ciptakan semua ini dengan sia-sia.
Maha suci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka". (3:191)

Kehidupan ini bermakna sekiranya ia tumbuh dari
pengetahuan. Maka, kita dipesan agar terus belajar dan belajar
hingga mampu merungkai hikmah yang tersembunyi.

Musafir ini dihiasi pelbagai warna; kepayahan dan
kegembiraan, gelak tawa dan tangisan juga pertemuan dan
perpisahan. 21 hari menjadi tetamu di negara jiran, pelbagai kisah
ingin kami kongsikan bersama. Pernah dengar tentang Nasi Uduk?
Inilah makanan yang kami nikmati di Indonesia! Nasi Lemak? Mesti
anda semua tahu, masakan tempatan kita.

Soroti langkah-langkah kami dalam buku ini, Nasi Lemak
Nasi Uduk, Sebuah catatan kembara dari Johor ke Jawa.



video

sebuah buku harganya cuma RM10 sahaja!
sesiapa yg berminat, bagitau ya..~

Jom membeli sambil beramal!!

Jom berhibur sambil menderma !!



Bismillahirrahmanirrahim..~

Warga Sekolah Islam Hidayah JB sedang berusaha untuk mengumpulkan wang sebanyak RM1.8 juta untuk membangunkan dua buah bangunan sekolah yang baru. [dana HIDAYAH]

Jadi salah satu usaha yang dilakukan ialah dengan menerbitkan album nyanyian kumpulan nasyid SMIH, Najahan, dengan berjudul Hidayah. Alhamdulillah, album ni telah dilancarkan pada 19 Jun yang lalu..



video

Album terdiri dari empat track:
Al-Aqsa yang Mulia(Aqsa Syarif) [4:02]
Ahlan dan Syukur [3:49]
Wira Kita: Sahabat RA [3:43]
Dunia Gemilang [4:34]


Ana cuma nak highlight yang album ini bukan bertujuan mencari glamour dan keuntungan tetapi tujuan utamanya adalah untuk menjana dana demi membangunkan salah sebuah sekolah Islam kita, SMI Hidayah.

Satu set album RM15. Kalau perlu dipos ke rumah, anda juga dikehendaki bayar kos pos.
Tempah album amal ini dengan menghantar email berjudul "Tempah" ke
najahan.hidayah@gmail.com dan sertakan nama, nombor telefon dan alamat lengkap anda





Moga sumbangan kalian menjadi saham di akhirat..Baarakallhu fiikum~


Tuesday, June 22, 2010

ada apa dgn JPJ?

Bismillahirrahmanirrahim~

Alhamdulillah, akhirnya semalam pagi berkesempatan juga untuk menjalani ujian JPJ memandu. Sebenarnya agak lewat, kawan2 semua majoriti dah ada lesen.. dek kerana kesibukan yang dihadapi dengan pelbagai urusan dan tanggungjawab yang lebih awla..tapi, tak pe..

Pagi tu, patutnya ada transport pukul 8 sebab ujian mula pukul 8.30.. ana pun tunggu dari pukul 7.30pg, tak datang2..musykil lalu pukul 8.15 ana call pusat memandu tu, dia kata transport dah hon banyak kali tak de orang jawab..mm..maka bersabar itulah yang terbaik..ana pun call ayah ana untuk hantarkan. Sampai pusat memandu je, kebetulan nama ana baru je disebut untuk giliran nombor, dapat giliran ke 9. Tak lama lepas tu, pegawai panggil untuk mula ujian 'bukit n parking'. berdebar juga ya tapi Alhamdulillah berjalan baik. Lepas tu, tunggu pula giliran untuk ujian jalanraya. Masya'allah! tunggu tak macam lama, sampai ana sempat habiskan satu buku R2J4;"Nasi Lemak Nasi Uduk"(buku ni serius best! jom beli n baca! RM10 je..~)..

Sampai giliran ana, masuklah kereta, bagi salam, senyum dan berjabat tangan. Lepas buat 5 perkara, keluar ke laluan A..separuh jalan je jpj kata dh bleh balik pusat memandu..trkejut 2.5saat, kandas ke? 4.25saat lepas tu, pegawai jpj tu kata "awak dh ok, dh bleh bawak"..lega..Alhamdulillah lulus..jom driving!

Firman Allah:
" Berdoalah kepadaKu nescaya akan Ku perkenankan permohonanmu.."

sekian,wassalam..~
"Al-Islamu ya'lu wala yu'la 'alaih"
[ ISLAM ITU TINGGI TIADA YANG LEBIH TINGGI ]

Sejarah dilakar ^_^

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, 21Jun tarikh bersejarah, pelancaran pertubuhan IKRAM Malaysia yang dihadiri oleh lebih 5000 orang dari seluruh Malaysia. Mereka hebat!
video
anba'1
anba'2
anba'3

Pengenalan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) adalah sebuah pertubuhan dakwah, kebajikan serta tarbiah yang mengambil peduli tentang urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan cara hidup dan ajaran-ajaran Islam. Ia tidak bertujuan membuat keuntungan dan berusaha untuk penegakan perundangan Islam di Malaysia.

www.ikram.org.my

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails